Αρχική σελίδα
- Αρχείο Δημοσθένη Κοκκινίδη
- Αρχείο Μίκη Ματσάκη
- Αρχείο Γιάννη Μόραλη
- Αρχείο Νέλλης Ανδρικοπούλου
- Αρχείο Νίκου Νικολάου
- Αρχείο Φωκίωνα Ρωκ
- Σχέδια Σπύρου Παπαλουκά
Βοήθεια για την αναζήτηση
Αναζητήσεις
- Γενική Αναζήτηση
- Αρχειακό Ξεφύλλισμα
- Ειδική Αναζήτηση
- Φωτοτράπεζα Έργων
Αρχείο Δημοσθένη Κοκκινίδη
Μια από τις σημαίνουσες προσωπικότητες που έχουν διατελέσει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης είναι και ο Δημοσθένης Κοκκινίδης. Από το 1995, που εκλέχτηκε μέλος, έχει συντελέσει καθοριστικά στη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος, αφήνοντας παράλληλα μοναδική παρακαταθήκη στο Ίδρυμα τις εκθέσεις και αλλεπάλληλες δωρεές έργων του.
Το 2016 (1 Ιουνίου–30 Ιουλίου) το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης πραγματοποίησε έκθεση και έκδοση αφιερωμένη στο σχεδιαστικό έργο του ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη. Η ιδέα για μια έκθεση με τα σχέδια του Δημοσθένη Κοκκινίδη υπήρχε από το 2014. Ο ίδιος είχε κάνει μια αρχική επιλογή 150 σχεδίων, ωστόσο επέτρεψε να αναζητηθούν και άλλα, σε κάθε γωνιά του εργαστηρίου του. Σύντομα η έρευνα απέδωσε καρπούς: Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί και καταγραφεί περίπου 2.500 σχέδια. Έτσι, παράλληλα με την προετοιμασία της έκθεσης, ξεκίνησε και το εγχείρημα μιας συστηματικής καταγραφής και προβολής του έργου του, καθώς και η συγκρότηση του αρχείου του, το οποίο δώρισε στο ΜΙΕΤ και περιλαμβάνει έγγραφα (900), φωτογραφίες και διαφάνειες (3500), δημοσιεύματα (800). Χάρη σε αυτό το απαιτητικό έργο –στην υλοποίηση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά η Βιβλιοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης– συγκεντρώθηκε υλικό που παρέχει σημαντικές πληροφορίες, τεκμηριώνοντας την αφήγηση και προσφέροντας μια κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τη ζωή και το έργο του.
Η συνοδευτική έκδοση αποτελεί παράλληλα ένα είδος αυτοβιογραφίας, με αφηγήσεις και σχόλια του καλλιτέχνη, που προήλθαν από την απομαγνητοφώνηση σειράς βιντεοσκοπήσεων που έγιναν κατά την έρευνα και καταγραφή στο εργαστήριό του. Ξαναβλέποντας ύστερα από χρόνια παλαιότερα έργα του, ο Κοκκινίδης τα ανακαλύπτει εκ νέου και τα σχολιάζει, μιλά για τους δασκάλους του και τις πηγές της έμπνευσής του, και η μνήμη του κυριολεκτικά κατακλύζεται από πρόσωπα και γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή και την τέχνη του.
Βιβλιογραφία
Χρονολόγιο
©2019 infoLib |
LibSolution